En inledning för föräldrar och andra viktiga vuxna.
Mobilkörkortet är i första hand avsett för barn i åldern 8-11 år och deras föräldrar (eller andra viktiga vuxna). Just den här introduktionen vänder sig dock särskilt till dig som är vuxen. Den handlar om hur vi kan göra samtalet om livet på nätet till en naturlig del av vardagen.
Mobilkörkortet är inte en ”quick fix”. Det är snarare ett verktyg – en samtalsstartare – för att börja prata med barnen om livet på nätet. Det kan kännas svårt att veta hur eller var man ska börja och vad man ska säga. Mobilkörkortet finns här för att hjälpa till med ingångar till samtalet. Använd det som en utgångspunkt för en pågående dialog om mobilanvändning och livet på nätet.
Nätet är fantastiskt
Internet med alla sina möjligheter är en fantastisk plats. Vi kan utbilda oss, umgås med vänner och lära känna nya människor, utforska intressen, handla, spela, se på video, lyssna på musik. Nätet ger oss en både enklare och roligare vardag, och inte minst för barn och unga är det en väldigt viktig plats.
Tyvärr finns det också risker med livet på nätet. Alla har inte goda avsikter och alla är inte vad de utger sig för. Mobbning och trakasserier, kontakter i sexuellt syfte, otäckt eller anstötligt innehåll, bedrägeriförsök – samma problem som vi kan möta på andra håll finns även på nätet.
Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta barn och unga är trygga online. Men vi behöver samtidigt vara medvetna om de baksidor som finns.
Vi kan inte helt skydda våra barn från alla tänkbara faror. Däremot kan vi rusta dem med kunskap för att de ska vara så trygga och säkra som möjligt när de börjar sitt eget liv på nätet. Där är du som förälder eller annan närstående vuxen viktig. Genom att vara närvarande i barnens digitala liv och visa intresse för det de upplever kan vi bygga en stabil grund.
Du behöver inte vara expert
Det är lätt att känna sig lite överväldigad. Du kanske känner att du inte vet så mycket om sociala medier eller de populäraste spelen. Men du, det gör inget. Du behöver inte vara expert. Du behöver inte alltid kunna svara på precis allt. Det är helt okej att säga ”Jag vet faktiskt inte. Låt mig fundera på saken så kan vi prata om det igen.”
Mobilkörkortet är inte ett ”prov” som du och ditt barn behöver klara av i en sittning. Använd det som inspiration eller draghjälp för att få igång samtalet. Gör det i ett tempo som passar er, det kanske är lagom med en liten stund om dagen eller ett tillfälle i veckan?
Om du känner att du har egna frågor eller behöver stöd i samtalet med barnen är du alltid välkommen att ringa till Bris vuxentelefon om barn på 077-150 50 50 (vardagar kl 9-12).
Digitalt liv tillsammans
Vi vuxna drar ofta en gräns mellan vårt digitala liv och vårt ”verkliga” liv. Den gränsen är inte nödvändigtvis lika skarp för barn. Det som händer på nätet är precis lika verkligt som det som sker på skolgården. Försök därför göra det till en vana att fråga om barnets vardag på nätet lika väl som ni pratar om hur det varit i skolan. Att vara öppna och lyssna hjälper oss att bygga ett förtroende som gör det lättare för barnen att prata med oss vuxna om något otäckt skulle hända.
Barnen växer, blir mer självständiga och får nya vanor. Det är inte alltid enkelt att hantera konflikter om till exempel skärmtid eller olämpliga spel. Men om vi redan från första mobilen engagerar oss i barnens digitala aktiviteter har vi goda möjligheter att avdramatisera dialogen.
En bra (och rolig) idé är att mötas i gemensamma aktiviteter. Be ditt barn visa sitt favoritspel och be att få prova själv. Kanske kan ni spela tillsammans? Fråga om hur man använder den nya populära sociala medier-appen. Ditt barn har ändå antagligen bättre koll än du. Och ta hänsyn till barnets synpunkter och känslor – fråga om det är okej innan du postar hens bild på Instagram. Kom ihåg att barn har samma rätt till respekt och integritet som du själv.
Inte minst: Ta det lugnt
Somliga ämnen kan kännas obehagliga eller laddade att prata om. Samtidigt är det viktigt att försöka undvika att skrämma barnet. Rädsla kan ibland skapa nyfikenhet som i värsta fall kan leda till problem. Samma sak med totala förbud – vem har inte själv sökt upp precis det som ens föräldrar förbjöd? Att behålla lugnet och försöka föra en öppen och saklig dialog är en bättre strategi för att skapa förståelse, tillit och trygghet.
Mobilkörkortet vill vara en öppen verktygslåda. Frågorna syftar till att väcka funderingar och introducera förhållningssätt som kan vara till hjälp i vardagen på nätet. Vi hoppas att ni ska ha både nytta och kanske även lite nöje av det.
5 punkter att utgå ifrån
Lyssna på ditt barns synpunkter.
Visa intresse och öppenhet
Sträva efter att ha en positiv attityd
Behåll lugnet
Klandra inte barnet om något skulle hända. Det är aldrig barnets fel om hen blir utsatt för något obehagligt.
Om något ändå händer.
Mobilkörkortet handlar om hur vi undviker onödiga risker på nätet. Men vad gör man om ens barn ändå skulle råka illa ut?